To Project
ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σκοπός και Αντικείμενο του έργου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ήδη ορίσει στόχους για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας με κυρίαρχο στόχο την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για το 2030 έως και 40%. Στα πλαίσια αυτά, η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι πλέον ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική προτεραιότητα, καθώς μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην επίτευξη των παραπάνω στόχων και γενικότερα στην απανθρακοποίηση του πλανήτη.
Σκοπός του έργου είναι η περαιτέρω μελέτη για τη βέλτιστη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού, την απελευθέρωση γης και την εκμετάλλευση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού.
Βασικό αντικείμενο του έργου είναι:
α) η ανάπτυξη εξειδικευμένης μεθοδολογίας για τη βιώσιμη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με καθορισμό κατάλληλων κριτηρίων που θα σχετίζονται εκτός των άλλων, με την ορνιθοπανίδα και το θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα επιλεγέντα κριτήρια θα ενσωματώνουν όλους τους περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως πχ, αποστάσεις από αρχαιολογικά μνημεία, προστατευόμενες περιοχές κλπ., καθώς και πρόσθετα κριτήρια τεχνοοικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ασφάλειας κλπ (πχ αιολικό δυναμικό, απόσταση από στρατιωτικές περιοχές, οπτική όχληση, κλπ).
β) η πολυκριτηριακή ανάλυση, η μοντελοποίηση για τη βελτιστοποίηση της χωροθέτησης και η σύνταξη σχετικών χαρτών και βάσεων δεδομένων.
γ) η διαβούλευση των αποτελεσμάτων, με τη συμμετοχή συναφών αρμόδιων φορέων (πχ. ΕΔΕΥΕΠ ΑΕ, Επιμελητήρια, ΚΑΠΕ, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η EΛΕΤΑΕΝ, το ΕΛΚΕΘΕ)
δ) η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής
ε) η διάδοση των αποτελεσμάτων με ενημερωτικές δράσεις Το Πολυτεχνείο Κρήτης/Σχολή Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό με την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία για την υλοποίηση του έργου, το οποίο εμπίπτει στους ερευνητικούς του στόχους.
Η Περιφέρεια Κρήτης, ως φορέας που συμμετέχει στη διαδικασία πολιτικών αποφάσεων, απόψεων, γνωμοδοτήσεων κλπ κατά τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού, κρίνεται σκόπιμο να γνωρίζει τις δυνατότητες, περιορισμούς, φέρουσα ικανότητα και γενικότερα την πληροφορία που συνθέτει το χάρτη της βέλτιστης χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η Περιφέρεια Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο κοινώς εξυπηρετούμενου σκοπού, συνεργάζονται μεταξύ τους για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος :«Βιώσιμη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Εφαρμογή στην Κρήτη (SusTainablE siting of offshore wind Parks. APplication in Crete) Step – Ap».
Χρονοδιάγραμμα
Η συνολική διάρκεια είναι 24 μήνες με ημερομηνία λήξης την 31-05-2025.
Προϋπολογισμός - πόροι χρηματοδότησης
Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023» / Άξονας Προτεραιότητας 3 «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» του Πράσινου Ταμείου με κωδικό Κ.Α. 2010ΕΠ40200008 της ΣΑΕΠ 402. Με την με αρ. πρωτ. 259.1/2023 Απόφαση του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 199.500,00 ευρώ για το αναφερόμενο έργο. Η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί για το Πολυτεχνείο Κρήτης ανέρχεται στο ποσό των εκατό σαράντα εννιά χιλιάδων πεντακοσίων είκοσι ευρώ (149,520€) και η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται στο ποσό των σαράντα εννιά χιλιάδων εννιακοσίων ογδόντα ευρώ (49,980€).